Hoe leg je de situatie uit?

De impact bij kinderen en jongeren die getuige zijn van partnergeweld kan even zwaar zijn als wanneer ze zelf rechtstreeks slachtoffer zijn van het geweld. De gevolgen kunnen zich uiten in de belangrijkste levens- en ontwikkelingsdomeinen.  

Nadat jij bij je gewelddadige partner bent weggegaan, stopt het geweld daarom niet meteen, maar in elk geval hebben je kinderen bij jou nu een stabiel leven waarin ze hun emoties veilig kunnen uiten en ze zich kunnen ontwikkelen. 

Praat met je kind over wat er is gebeurd. Denk op voorhand na over hoe je het gesprek met hen wil aangaan.  

  • Geef je kinderen de ruimte om hun eigen ervaringen te vertellen. Luister en vraag naar hoe zij het geweld beleefd hebben.  
  • Vraag hen hoe ze zich daarbij voelden en luister naar hun antwoord. Dat kan verschillen van je eigen gevoelens, maar het is belangrijk dat die ook erkend worden 
  • Laat ze weten dat ze hun gevoelens mogen uiten bij jou. Toon ze dat verdriet hebben oké is.  

Misschien vinden je kinderen het moeilijk om met jou over de situatie te praten. Geef dan aan dat er zeker andere mensen en instanties zijn die naar hen willen luisteren. Je kan een vertrouwenspersoon inschakelen voor je kinderen. Dit hoeft geen professionele hulpverlener te zijn, maar kan iemand uit jouw sociale netwerk zijn. Laat je kinderen weten dat deze persoon voor hen klaarstaat.  

Er zijn ook andere manieren om de conversatie met je kinderen aan te gaan over de situatie, dat hoeft niet altijd met woorden te zijn. Tekeningen, boekjes, beeldjes en poppetjes kunnen ook werken.

Volg zelf cursussen

Volg zelf een cursus over hoe je je kinderen kan opvangen om met dit trauma om te gaan.

thuisbegeleiding

Schrijf je in voor thuisbegeleiding; zorg dat je hulpverlening inschakelt voor jou en de kinderen zonder dat je ex-partner het kan weigeren.

nut van een extra kinderen - vertrouwenspersoon

Schakel een vertrouwenspersoon voor je kinderen in. Dit kan een hulpverlener zijn, maar dit kan evengoed iemand uit je eigen sociale omgeving zijn. Vertel je kinderen dat deze persoon er voor hen is. Samen met de vertrouwenspersoon kan je de signalen van trauma bij je kinderen in het oog houden. 

Boekjes om met je kinderen te lezen

Enkele boeken om het gesprek met je kinderen aan te gaan.

      • Boos als een draak, Hilde Genetello
      • Bang, Boos, Blij, van Appeldoornm van Lith & Overgaauw
      • Mijn leven als superheld, CAW (Thema’s op kindermaat bespreekbaar maken, interactief en kan ook gebruikt worden door ouders) 
      • Smoeltjesschrift, Josina Intrabartolo

Boeken om zelf mee aan de slag te gaan

Enkele boeken vol informatie en extra praktische tips. 

      • Verwerken en versterken: werkboek voor kinderen en jongeren bij de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie, Renée Beer & Ramón Lindauer
      • Kiekeboem! Hulp aan het jonge kind dat opgroeit in stress en geweld, Yael Meijer
      • Slapende honden? Wakker maken! Een behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen, Arianne Struik
      • Etiketjes, Ann Ceurvels

Tips van ouders die je vooraf gingen