Jouw emotionele welzijn

Omgaan met een gewelddadige ex is niet makkelijk. Je levensenergie, zelfbeeld en zelfregie hebben veel te verduren gekregen tijdens je gewelddadige relatie. Om je kinderen op te vangen als stabiele ouder, moet je in de eerste plaats werken aan je eigen emotionele welzijn en herstel. Het is dus belangrijk om jezelf voldoende tijd en aandacht te geven.  

Voel je niet schuldig tegenover je kinderen

Probeer ze een veilige plek te bieden wanneer ze bij jou zijn, waar ze tot rust kunnen komen en hun emoties mogen uiten. Over wat er bij je ex-partner gebeurt wanneer je kinderen daar zijn, heb je weinig controle, maar de veilige situatie bij jou zal ze helpen sneller wangedrag elders te herkennen.   

Het is meer dan normaal dat je onrustig bent wanneer je kinderen bij je ex zijn, maar je zorgen maken en piekeren zijn enorme energiezuigers. Probeer daarom dingen te doen die je jou energie opleveren; die heb je nodig als je kinderen terug naar jou komen. Zoek iemand bij wie je je zorgen kan uiten en met wie je samen dingen kan doen die jij leuk vindt.  

Je kind telkens opnieuw naar je gewelddadige ex-partner sturen is niet gemakkelijk, want het is telkens weer van voor af aan beginnen. Elke keer wanneer ze terugkomen naar jou zijn ze uitgeput en zitten ze elke keer vol hoge emoties, die ze bij jou veilig moeten kunnen uiten. 

Praat erover

Het is niet altijd makkelijk om in je eentje over de situatie na te denken. Zoek onder vrienden familie, buren of collega’s een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kan. Iemand die naar je luistert en je bijstaat, je de nodige steun geeft om praktische zaken te regelen. Er zijn ook organisaties waar je terecht kan voor een gesprek of hulp.

Laat los

Bedenk op voorhand enkele manieren die jou helpen om tot rust te komen wanneer je voelt dat je eigen emoties heel hoog zitten. Hieronder staan enkele voorbeelden. Je kan de oefeningen ook samen met je kinderen doen. 

activiteiten

Zoek een activiteit die je helpt om dingen los te laten, zoals sporten, muziek luisteren, tekenen,…

De vijf-zintuigenoefening

Eerst benoem je vijf dingen die je op dat moment kan zien. Vervolgens som je vier dingen op die je kan voelen. Dan ga je over naar drie dingen die je hoort, gevolgd door twee dingen die je kan ruiken. Als laatste benoem je één ding dat je kan proeven.

meditatie

Ga zitten op een comfortabele plek en focus je op je ademhaling. Het is niet de bedoeling dat je het tempo verandert, maar wel dat je bewust enkele minuten je adem volgt van je neus door je keel en longen en terug naar buiten langs je mond.