Hoe bouw je een veilig eiland?

Jouw veilige eiland voor je kinderen bestaat uit verschillende bouwstenen: veiligheid, stabiliteit en vertrouwen. Je geeft hen een normaal leven met grenzen, regels en routine waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen.  

Je kan je kinderen niet behoeden van het leven bij je ex-partner. Jouw huis een veilig eiland maken laat hen weten dat het een plek is waar ze zichzelf kunnen zijn. Ze voelen zich veilig om al hun ervaringen en gevoelens te delen. Het is belangrijk dat je ook de ruimte laat voor positieve ervaringen. Zo krijgen je kinderen een nog veiliger gevoel bij jou.  

Praat met je kinderen, vraag wat zij nodig hebben om zich veilig te voelen. Dat kan heel breed gaan: 

    • Een vertrouwde omgeving, bv. het huis van de grootouders 
    • Vertrouwde spullen bij zich hebben, bv. hun favoriete dekbed en knuffels 
    • Een vertrouwde routine aanhouden, bv. hun vaste slaapritueel 
    • Bepaalde mensen bij wie ze zich veilig bij voelen en die ze graag rondom zich hebben, bv. (grootouders, vrienden…) 

tip om het veiligheidsgesprek te voeren

Om dit gesprek makkelijker te laten verlopen, kan je er een tekenoefening van maken. De cirkel van veiligheid-oefening is een voorbeeld: 

Alle kinderen en jongeren hebben mensen om zich heen die om hen geven. De een heeft er meer dan de ander. Je kan naar die mensen toe gaan als je hulp nodig hebt of als je met iemand wil praten. Teken jezelf in het midden van dit blad. Maak daarna een cirkel om je heen van mensen in je omgeving die kunnen helpen jouw veiligheid te bewaken. Teken ze of schrijf hun naam op. Je kan er ook hun telefoonnummer bij zetten.