jouw voorbereiding

Onthou dat je weggaat van een onaardig persoon. Die zal niet ineens aardig worden na de scheiding. Laat dus verwachtingen van positief gedrag varen. Spullen zullen vernield terugkomen. Er zullen negatieve verhalen verteld worden over jou. Weet dat dit op je afkomt. Zet je schrap, blijf ademen. Het wordt zwaar. Maar je doet het juiste. Je kiest voor een veilige en rustige thuis voor jezelf en je kinderen. 

5

blijf kalm

Blijf zelf altijd zo kalm mogelijk en probeer conflict te vermijden. Laat je daarbij ondersteunen door je netwerk. 

5

hou communicatie kort

Ga niet in op verwijten en beschuldigingen via mails/sms. Je kan één keer antwoorden: “Ik wens in de toekomst niet meer op dit soort beschuldigingen in te gaan.   

5

wacht op de rechtbank

Wacht tot de klacht tegen je ex-partner in behandeling gaat bij de strafrechtbank. De familierechtbank wacht niet op het onderzoek van de politie om een uitspraak te doen. 

Als je toch scheidingsprocedure in gang wil zetten vóór er een uitspraak is rond de klacht, dan kan je geweld als reden vermelden waarom je de scheiding aanvraagt. Hou in het achterhoofd dat de tegenpartij dat kan betwisten en dat je het geweld zal moeten bewijzen voor de rechtbank. 

5

wissel van de kinderen

Zorg bij de wissel van de kinderen dat er altijd een getuige is. Dat helpt om je te beschermen tegen nieuw geweld. Bovendien is er een extra persoon als bewijs wanneer er toch nieuwe feiten voorvallen. 

5

documenteer

Is er een vonnis geweest, maar leeft je ex-partner dat niet na? Documenteer alles goed. Leg niet onmiddellijk een klacht neer, maar verzamel alle situaties. Wanneer je ex-partner beslist om opnieuw voor de rechter te stappen, heb jij een goed gedocumenteerd bewijspakket. 

tips van ouders die je vooraf gingen

je veiligheid garanderen

Laat je partner niet merken dat je stappen aan het ondernemen bent om een scheiding aan te vragen. Verander niets aan je dagelijkse gedrag. De wil van je partner om een scheiding te voorkomen zou in geweld kunnen ontaarden.  

01

Bescherm jezelf

Denk in alle kalmte na over een beschermingsscenario. Je kan een beroep doen op je buren, vrienden, hulpverleningsdiensten, 

Het is belangrijk dat je je eigen mentale gezondheid in het oog houdt. Er ligt een lange weg voor je waar je al je kracht voor nodig zal hebben. Bedenk manieren om je eigen doel voor ogen te houden als het even moeilijk gaat.  

Zoek een veilige plaats op wanneer je een crisis voelt aankomen. Probeer geen weerstand te bieden aan je ex-partner, dat kan jezelf en je kinderen nog meer in gevaar brengen. Het belangrijkste is je fysieke veiligheid. De sociale diensten en de politie zullen je helpen om je persoonlijke documenten en spullen later terug te krijgen. Als je in veiligheid bent, kan je nadenken over je toekomst en die van je relatie. 

02

Bescherm je kinderen

Denk na over wat je je kinderen wil en kan vertellen. Je maakt de hele situatie het best bespreekbaar, vertel hun wat er aan de hand is. Maak duidelijk dat geweld niet mag en dat het niet hun fout is. 

Probeer te voorkomen dat je kinderen getuige zijn van geweld, al zal dat niet altijd kunnen. Vind een manier om ze in veiligheid te brengen. Kies voor de minst traumatiserende situatie voor je kinderen.  

03

ex-partners met psychische problemen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ex-partner op een bepaalde manier handelt. Bij mishandeling om je te controleren en te onderdrukken is er vaak sprake van een psychische stoornis en/of verslaving. Maar het kan evengoed zijn dat er niet echt een aanwijsbare reden is voor het gedrag van je ex-partner. 

Alleen een psychiater kan een psychische stoornis vaststellen en behandelen. Hieronder vind je enkele kenmerken van veel voorkomende stoornissen. Als je signalen herkent, contacteer je het best een psychiater om zeker te zijn, al zal je ex-partner waarschijnlijk niet willen meewerken aan een onderzoek naar psychisch welzijn. 

In de online folder ‘Vertederd Vernederd’ van vzw ZIJN vind je meer informatie over (ex-) partners met psychische problemen.  

04

sociaal contact

Probeer je sociale contacten weer op te bouwen. Om ervoor te zorgen dat je zelf overeind blijft, heb je de steun van andere mensen nodig.   

    5

    kom uit je isolatie

    Zoek contact met familie, vrienden, buren of collega’s. Je kan ook terecht bij een lotgenotengroep. Daar vind je steun en kan je je problemen delen. Samen gaan jullie op zoek naar oplossingen. Dit kan veel positiefs met zich meebrengen, maar je moet opletten dat je niet in een negatieve sfeer blijft hangen. Kijken naar de toekomst en inzetten op veerkracht zijn twee belangrijke aspecten. 

    5

    school op de hoogste stellen

    Zorg ervoor dat de school van je kind(eren) op de hoogte is van de situatie. 

    5

    vertrouwenspersoon

    Zoek een vertrouwenspersoon en spreek samen af wat die voor jou kan doen.