hoe ga je om met loyaliteits-conflicten?

Kinderen blijven graag loyaal of trouw aan beide ouders, door de sterke band die al van bij de geboorte ontstaat en door de zorg die ze voor elkaar dragen 

Hoe voelen je kinderen loyaliteit?

Het is mogelijk dat de verblijfsregeling bepaalt dat je kinderen bepaalde periodes bij je ex-partner zijn. Gewelddadige ex-partners zijn goed in het (subtiel) gebruik maken van die loyaliteit naar zichzelf toe. Ze zullen die opeisen en tegelijk de loyaliteit naar jou toe proberen af te brokkelen 

Kinderen worden daar heel verward en onzeker van. Dat leidt ertoe dat ze zich nog meer zullen inzetten om hun loyaliteit naar je ex-partner te laten zien. Bij jou weten ze dat er een veilig eiland is waar ze telkens terug naartoe kunnen. Ze durven je op bepaalde momenten afstoten omdat ze beseffen dat je altijd van hen zal houden. Bij je ex-partner is dat niet het geval.  

Dat kan frustrerend voor je zijn, maar blijf een stabiele persoon in het leven van je kinderen. Je veilige eiland heeft een positieve invloed op hun leven. 

Dwing je kinderen niet om te kiezen voor een bepaalde ouder. Dat versterkt het loyaliteitsconflict waar ze mee zitten. Door enkel de focus te leggen op het positieve, en al het negatieve te negeren, wordt de beleving van het kind genegeerd. Ook dat versterkt het loyaliteitsconflict van je kinderen.  

Loyaliteit is er tot slot niet alleen tussen ouder en kind, maar ook naar bij grootouders, adoptieouders of plus-ouders toe en tussen de kinderen onderling. 

tips om met de loyaliteiten van je kinderen om te gaan

Geef je kind de toestemming om de andere ouder graag te zien

Laat je kind toe om contact te hebben met al zijn grootouders

Ventileer niet bij je kinderen, maar doe daarvoor een beroep op iemand anders

Blijf bouwen aan je veilige eiland

Geef ruimte aan je kind om zelf te vertellen hoe zij de andere ouder ervaren. Leer je kinderen vertrouwen op zichzelf.

Help hen hun autonomie te ontwikkelen door hun gedachten en gevoelens te bevestigen en hen bovendien keuzes te geven. Laat zien dat je hun beleving van de situatie gelooft.