hoe omgaan met crisismomenten?

Jouw veilige eiland voor je kinderen bestaat uit verschillende bouwstenen: veiligheid, stabiliteit en vertrouwen. Je geeft hen een normaal leven met grenzen, regels en routine waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen.  

omgaan met vragen en verwijten

5

blijf kalm

Als je zelf in je hoge emoties zit, gebruik dan manieren om jezelf terug tot rust te brengen. 

5

neem het niet persoonlijk op

Zie de kritiek niet als een teken dat jij als ouder faalt. Jij bent hun veilige eiland waar ze hun gevoelens kunnen uiten zonder gevolgen. Ze weten dat je er nog steeds zal zijn en krijgen de vrijheid om zichzelf te zijn, inclusief uitbarstingen.  

5

focus op gedrag

Kijk naar wat ze doen, niet naar wat ze zeggen. In sommige situaties is het zelfs het beste om het te parkeren, te negeren en er niet op in te gaan. 

5

blijf respectvol tegenover de andere ouder

Probeer altijd respectvol blijven voor de andere ouder. Corrigeer je kinderen ook wanneer ze slecht praten over de andere ouder. ‘Het is niet omdat anderen slecht spreken dat wij dat ook doen.’  

5

gevoelens erkennen

Erken hun gevoel en stel daarna pas vragen. Geef hun de tijd om hun gevoelens uit te drukken en te begrijpen. Leg je kinderen uit hoe jij je voelt bij bepaalde opmerkingen. Daarna kan je aan je kinderen en vragen hoe zij zich daarover voelen.

herstel-gesprekken voeren

Door de situatie kan je kind moeilijk gedrag vertonen, vaak gepaard met hevige emoties. Het veilige eiland dat je gebouwd hebt, biedt je kinderen alvast een veilige plek om zich te uiten.  

Wanneer je kind in crisismodus zit, is het normaal dat jij als ouder niet altijd weet hoe je moet reageren. Je kan deze crisismomenten ombuigen naar leermomenten door de conflictcyclus te proberen begrijpen. Zo reageer jij zelf beter op moeilijk gedrag en help je je kind om de emoties die het gedrag veroorzaakt hebben, te laten wegvloeien.  

Dat kan je doen door er met je kind over te praten, laat ze een tekening maken, laat het ze uitleggen met poppen, etc. Je gaat als het ware op zoek naar hoe je kinderen een bepaalde gebeurtenis beleven. Zo kan je ontdekken wat de uitbarsting veroorzaakt heeft.